Θεματικοί κύκλοι σεμιναρίων της ΠΕΕΒΕ

Θεματικοί κύκλοι σεμιναρίων
γ΄κύκλος: ιστορία του κινηματογράφου
«Κινηματογράφος, γλώσσα και ιστορία: Οι εποχές του ελληνικού κινηματογράφου»
 

14, 21 και 28 Νοεμβρίου 2012 | Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς (Κατούνη 12, 1ος όροφος), ώρα 19:00
 
Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, αναπτύσσοντας τις δράσεις της με σκοπό την παρέμβαση και προσφορά στην πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει τους μικρούς αυτοτελείς θεματικούς κύκλους σεμιναρίων που στοχεύουν να φέρουν κοντά το κοινό της πόλης με ειδήμονες των γραμμάτων και των τεχνών.
 
Μετά τη μεγάλη απήχηση των δυο πρώτων κύκλων σεμιναρίων με θέμα την ιστορία της τέχνης, ο τρίτος κύκλος με θέμα τη γλώσσα και την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί τον μήνα Νοέμβριο και συγκεκριμένα στις 14, 21 και 28 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 19:00 στο συνεδριακό κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς (1ος όροφος, Κατούνη 12, Θεσσαλονίκη).
 
Τα σεμινάρια προσφέρονται στους συμμετέχοντες με το χαμηλότερο δυνατό οικονομικό αντίτιμο των 45 ευρώ ανά θεματικό κύκλο που περιλαμβάνει τρεις συναντήσεις. Για τους φοιτητές έχει οριστεί μειωμένο εισιτήριο που ανέρχεται στα 30 ευρώ με επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας και δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης των σεμιναρίων.
 
Ο τρίτος θεματικός κύκλος σεμιναρίων με τίτλο «Κινηματογράφος, γλώσσα και ιστορία: Οι εποχές του ελληνικού κινηματογράφου» αποτελείται από τρεις συναντήσεις, στις οποίες η ιστορικός του κινηματογράφου, Δρ. Κινηματογραφικών Σπουδών ΑΠΘ, Λίνα Μυλωνάκη, θα προσεγγίσει τις κυριότερες φάσεις εξέλιξης του κινηματογράφου στην Ελλάδα σχολιάζοντας, ταυτόχρονα, το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο κάθε εποχής.
 
Η εισηγήτρια Λίνα Μυλωνάκη σημειώνει:

«Η πρώτη συνάντηση θα αναφερθεί σε βασικά ζητήματα κινηματογραφικής γλώσσας, με στόχο την εξοικείωση των συμμετεχόντων με τη δομή του κινηματογραφικού κειμένου, τα τεχνικά του χαρακτηριστικά (γλώσσα), τις λειτουργίες του και την επίδρασή του στο θεατή.

Στη δεύτερη συνάντηση θα παρουσιαστούν και θα προσεγγιστούν κριτικά οι πιο σημαντικές εποχές της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής από τη δεκαετία του '50 μέχρι τη σύγχρονη εποχή μέσα από παραδείγματα-αποσπάσματα ελληνικών ταινιών. Θα εξηγηθούν συνοπτικά οι επικρατέστερες ιστορικές και θεωρητικές προσεγγίσεις για τον ελληνικό κινηματογράφο, με κυρίαρχη τη διάκριση ανάμεσα σε Παλιό, Νέο και Σύγχρονο Ελληνικό Κινηματογράφο, ενώ παράλληλα θα εξεταστούν οι φιλμικοί, κοινωνικοί και πολιτισμικοί κώδικες των Ελλήνων κινηματογραφιστών και του έργου τους.

Στην τρίτη συνάντηση Θα γίνουν αναφορές στην εμφάνιση του Σύγχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου, την επανεμπορευματοποίηση των κιναμτογραφικών ειδών και τη σύγχρονη γραφή των νέων Ελλήνων σκηνοθετών, την επίκαιρη θεματολογία των ταινιών, που εμπνέονται από την κρίση, τη δημιουργία ενός ιδιότυπου "guerilla cinema" αλλά και του ίδιου του τρόπου παραγωγής τους, που διαμορφώνουν ένα θετικό ρεύμα της παγκόσμιας κινηματογραφικής κοινότητας απέναντι στον ελληνικό κινηματογράφο.»


 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Γ’ ΚΥΚΛΟΥ
Τετάρτη 14 Νοεμβρίου «Η κινηματογραφική γλώσσα: Οι κώδικες της εικόνας και αναπαραστατικότητα του μέσου»
Τετάρτη 21 Νοεμβρίου «Από τη θεωρία στην ιστορία: Ελληνικός κινηματογράφος, Από το λαϊκό στο καλλιτεχνικό σινεμά»
Τετάρτη 28 Νοεμβρίου «Σύγχρονος ελληνικός κινηματογράφος: Ανάκαμψη, κρίση, ταυτότητες»
 
 
Εισηγήτρια γ' κύκλου: Λίνα Μυλωνάκη, Ιστορικός του Κινηματογράφου, Δρ. Κινηματογραφικών Σπουδών ΑΠΘ
Κόστος συμμετοχής: 45 ευρώ/κύκλο.
Φοιτητικό εισιτήριο: 30 ευρώ/κύκλο (με επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας).
Στην τιμή περιλαμβάνεται τσάι και καφές.
 
Ο αριθμός των συμμετεχόντων περιορίζεται αποκλειστικά στα 30 άτομα και θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Παρακαλούμε θερμά να δηλώσετε τη συμμετοχή σας έγκαιρα έως την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012.


Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής
Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος
Διεύθυνση Φράγκων 6-8, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο 2310 551 754 
Email info@peebe.gr