Έκθεση του Συλλόγου Ζωγράφων Θεσσαλονίκης & Βορ. Ελλάδος

Τον Μάρτιο 2012 πραγματοποιήθηκε, στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη, έκθεση ζωγραφικής και αγιογραφίας του Συλλόγου Ζωγράφων Θεσσαλονίκης & Βορείου Ελλάδος, με θέμα «Η Θεσσαλονίκη χθες και σήμερα…».

Η έκθεση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και περιλάμβανε μια πλούσια συλλογή έργων, μια αναδρομή που ξεκινούσε με εικόνες εμπνευσμένες από την σημαντική εκείνη περίοδο της ιστορίας της πόλης, αναπαριστούσε στη συνέχεια στιγμές μιας μεταγενέστερης, νοσταλγικής εποχής, και ολοκληρωνόταν με σκηνές της σύγχρονης, καθημερινής ζωής της Θεσσαλονίκης, που κυριαρχούσαν στο σύνολο των εκθεμάτων, προβάλλοντας, συχνά, έναν έντονο συμβολισμό. Τα έργα κάλυπταν όλο τα φάσμα της παραστατικής και μη παραστατικής (αφηρημένης) ζωγραφικής, ενώ οι αγιογραφίες ήταν αξιόλογες απεικονίσεις βυζαντινής τεχνοτροπίας. Μεταξύ των 70 καλλιτεχνών συμμετείχαν και οι γνωστοί ζωγράφοι : Όλυ Αναστασίου, Δημήτρης Βλάχος, Ευάγγελος Κουμπής, Βασίλειος Μπόττας, Σοφία Χατζηπαναγιώτου, Περικλής Μπαλάφας, Αναστασία Ξυγκάκου, Κώστας Ταπακτσόγλου, Άννη Τσάκη, Γεώργιος Ψαράκης και οι αγιογράφοι Φαίδρα Φωτιάδου, Λευκοθέα Τσάνταλη, Ρένα Χριστοδούλου.

Κατά τη διάρκεια λειτουργίας της έκθεσης πραγματοποιήθηκε, στο αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου της Τράπεζας Πειραιώς, ομιλία του κ. Βασίλειου Νικόλτσου, Διευθυντή του Μουσείου Μακεδονικού αγώνα, με θέμα «Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης».